Eerstejaars wedstrijdroeien

Hoe ziet het eerste jaar er uit voor een wedstrijdroeier?

Het eerste jaar begint voor ieder potentieel lid gelijk. In de afroeiperiode leert iedereen alle verschillende kanten van Skadi kennen. Niet alleen wordt er dus geleerd te roeien, ook wordt er kennis gemaakt met het feesten, de disputen en de andere facetten van de studentenroeiwereld. Wel kan je jezelf in deze periode al profileren door extra aanwezig te zijn bij de training en altijd hard je best te doen. Je traint dan twee à drie keer per week. Vanaf dag 1 word je al in de gaten gehouden door de wedstrijdcoaches!

Na de afroeiperiode begint de wedstrijdnajaarstraining, oftewel de selectie voor de eerstejaars wedstrijdroeiers. In deze periode moet je in een aantal weken zien te bewijzen dat je het waard bent wedstrijdroeier te worden. Dit doe je door je doorzettingsvermogen, kracht, flexibiliteit en inzet te tonen. Tegen het einde van deze periode train je al vier tot vijf keer per week. Eerstejaarsploegen roeien in een ‘acht’. Doorgaans betekent dit dat er drie ploegen van acht tot tien personen worden geselecteerd: één damesboot en twee mannenboten, licht en zwaar.

Een aantal weken na de selectie gaan jij en je ploeg ‘in training’. Je maakt afspraken met je ploeg over onder andere bedtijden en alcoholconsumptie. Nu kan het echte werk beginnen. Je traint nu zes dagen in de week, vaak met twee trainingen op zaterdag. Het is inmiddels februari en de eerste meetmomenten met de tegenstanders beginnen. Je zult beginnen aan het langebaan seizoen. Dit zijn races over een afstand die afwijkt van de Olympische twee kilometer en worden verroeid over de Schie en de Amstel. Hier worden de eerste punten voor het klassement verdiend.

Na de Varsity begint het 2K-seizoen. Op dit punt ken je je ploeg door en door, voelen jullie elkaar goed aan en zijn jullie er helemaal klaar voor om hard te racen. Deze afstand is het meest belangrijk omdat het de internationale maatstaf is. Om de twee weken heb je een wedstrijdweekend waarin je twee keer start, op zaterdag en zondag. Deze wedstrijden worden verroeid op de Bosbaan in 020 of de Willem Alexander-baan in Rotterdam.

In juli zit het eerste jaar als wedstrijdroeier bij Skadi erop. Met de tanden op elkaar en het zuur in de benen hebben jij en je ploeg het seizoen doorgeknokt en jullie hebben een welverdiende vakantie in het vooruitzicht. De eerste stap in je roeicarrière is gezet!

Advertenties